Rusya’nın İhracatına Yönelik Batı Yaptırımları ( blog )

Anahtar Kelimeler

  • Rusya ve Beyaz Rusya’nın ihracatına yönelik Batı yaptırımları ve Çin’in ihracat kısıtlamaları, küresel gübre pazarında kargaşa yarattı.
  • Alıcılar bu yıl Rusya, Beyaz Rusya, Çin ve Avrupa Birliği’nden yapılan gübre ihracatlarındaki keskin düşüş nedeniyle alternatif tedarikçiler bulmakla meşguldü.
  • Sezon boyunca başlıca yetiştirme bölgelerindeki olumlu hava koşulları, yetersiz gübrelemenin bazı etkilerini hafifletebilirken, kötü hava koşulları daha fazla soruna neden olabilir.

Gübreler, toprağa besin sağlayan, üretim etkinliğine ve daha optimum gıda üretimine yol açan bitkilerin büyümesinde esastır. Potasyum, fosfor ve amonyak, bitki büyümesi için birincil besinlerdir ve bunların sağlıklı ürünler için doğru miktarda olması gerekir.

Gübreler uluslararası sınırlar boyunca ithal ve ihraç edilmektedir. Verilerimize göre, 2021’de küresel gübre ihracatı 83 milyar ABD Doları ve ithalatı ise 97 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti. Rusya ve Beyaz Rusya’nın ihracatına yönelik Batı yaptırımları ve Çin’in ihracat kısıtlamaları, küresel gübre pazarında kargaşa yarattı.

Yüksek Gübre Fiyatları

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, ardından Rusya ve Beyaz Rusya’nın ihracatına yönelik Batı yaptırımları ve Çin’in ihracat kısıtlamaları gübre pazarlarında kargaşa yarattı. 2021’de başlayan gübre fiyatlarındaki artış, 2022’de çiftçilerin karşılanabilirliğinin kötüleşmesine ve talebin düşmesine neden oldu.

Çiftçilerin önümüzdeki sezon için ihtiyaç duyacakları gübre miktarına ilişkin belirsizlik, gelecek yılın mahsul verimi için daha bulanık bir görünüme yol açıyor. Sonuç olarak, emtiaların geleceği yukarı yönlü bir etkiye sahip olacaktır. Durumun dünya çapındaki gıda güvenliği açısından aciliyeti giderek daha fazla fark ediliyor olsa da, durumdaki herhangi bir hızlı iyileşme konusunda temkinli olmak için nedenler var.    

Gübre Ticaretinde Önemli Değişimler

Küresel gübre alıcıları, Rusya (azot, potas), Beyaz Rusya (potas), Çin (azot, fosfat) ve AB’den (azot) yapılan gübre ihracatlarındaki keskin düşüş nedeniyle bu yıl alternatif tedarikçiler bulmakla meşguldü. Bu ülkelerden gelen küresel tedarik zinciri, Rusya-Ukrayna ve Çin’in ihracat kısıtlamalarından etkilendi.

Avrupa Birliği’nde, düşük yerel amonyak ve üre üretimi ile Rus ürünlerinin girişinin azalması, Mısır ve Cezayir gibi diğer ülkelerden yapılan ithalatla kısmen dengelendi. İşte Rusya, Beyaz Rusya, Çin ve Avrupa Birliği’nden yapılan gübre ihracatının bir veri görselleştirmesi.

Rusya, Beyaz Rusya, Çin, AB Gübre İhracatı

Bu arada, Brezilya, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri, genellikle herhangi bir ek bürokrasi ile nasıl başa çıkacaklarını bulduklarından, Rus gübrelerinden uzaklaşmadılar ve mevcut akışların bir kısmını özümsediler.

AB, Amonyak İthalatı İçin Diğer Ülkelere Yöneliyor

Avrupa Birliği, Rusya’nın ihracatına uygulanan yaptırımlar nedeniyle artık amonyak ithalatı için başka ülkelere yöneliyor. Verilerimize göre AB ülkeleri 2021 yılında 2.166 milyon USD değerinde amonyak ithal etti. Rusya dışında AB’nin başlıca amonyak kaynakları Cezayir, Trinidad ve Tobago, Hollanda, Almanya, Ukrayna ve Mısır’dır. 2021’de kaydedilen verilerin görselleştirilmiş bir görünümünü elde etmek için tabloya bakın.

AB’nin Ülkelere Göre Amonyak İthalatı 2021

2023 İçin Beklentiler

Yüksek fiyatların etkisiyle, dünyanın dört bir yanındaki üreticiler 2023’te mevcut tesislerde gübre üretimini artırmak ve fiyatlar üzerinde aşağı yönlü etkisi olan yeni kapasite yatırımlarını artırmak zorunda kalacak. Yine de, gelecek yıl arz açığının bir kısmının devam etmesi muhtemeldir.

Rusya ve Beyaz Rusya’dan yapılan ihracatlara yönelik Avrupa yaptırımları özellikle etkili olduğundan, jeopolitik pazarın 2023’te nasıl gelişeceği konusunda önemli bir faktördür. Ukrayna’daki savaş tırmanırsa, yaptırımların daha da sıkılaştırılması göz ardı edilemez.

Gıda Üretimine Etkisi

Analizimize göre, gübre fiyatlarındaki artışın mahsul verimi üzerindeki etkisi bu yıl hafif oldu çünkü birçok çiftçi, yüksek emtia fiyatlarına rağmen 2022’nin başında sezon öncesinde uygun fiyatlara gübre satın aldı.

Ancak 2022 yılı boyunca Brezilya gibi büyük pazarlarda gübre ithalatı bir önceki yılın seviyelerinin altına düştü. Verim üzerindeki etki 2023’te, özellikle çiftçilerin Çin, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki emsallerine kıyasla genellikle daha az uyum sağlama araçlarına sahip olduğu ve daha az devlet desteği aldığı Asya ve Afrika ülkelerinde daha belirgin hale gelebilir.  

Bunun dışında, farklı mevsimlerde hava durumu verimde önemli bir rol oynadığından, sentetik gübrelerin etkinliğini eşleştirmek zordur. Sezon boyunca ana yetiştirme bölgelerindeki olumlu hava yetersiz gübrelemenin bazı etkilerini hafifletebilirken, kötü hava daha fazla soruna neden olabilir. 

Editor Nadir Dülgeroğlu #nadirdülgeroğlu

Scroll to Top