İsviçre EV’leri İlk Yasaklayan Oldu ( blog )

İsviçre’nin elektrikli araç kullanımını yasaklama önerisi tüm dünyayı şaşırttı. Çevrimiçi olarak ortaya atılan iddia, EV’leri/elektrikli arabaları, kamyonları vb. yasaklayan ilk ülke hakkında kitlesel histeriye yol açtı. Bu iddia en hafif tabirle ne tamamen doğru ne de tamamen yanlış.

İsviçre hükümeti, kış aylarında ülkede enerji tasarrufu sağlamak için bir acil durum önerisi hazırladı. Hükümet söz konusu teklif taslağında elektrikli araçların kullanımının sınırlandırılacağından bahsetmişti. Hikayenin tamamını bilin –

Elektrik Üretimi

İsviçre’de elektrik üretimi büyük ölçüde hidroelektrik enerji şeklindeki hidroelektrik santraller aracılığıyla yapılmaktadır. Bu, ısıtıcıların, klimaların kullanılması ve hatta elektrikli aletlerin veya bileşenlerin şarj edilmesi gibi farklı malzemelerin ve işlemlerin yakıtlanmasına yardımcı olur.

Hidroelektrik enerji, İsviçre’de ihtiyaç duyulan ve tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor. Kış aylarında hidroelektrik santrallerde elektrik üretimi yavaşladığından, enerji tüketimi depolama (veya elektriği) aşmaktadır.

Elektrik İthalatı

İsviçre, enerji talebini karşılamak için genellikle diğer ülkelerden, özellikle de komşu ülkelerden elektrik ithal etmektedir. Elektrik ithalatı (2716 pozisyonu) , Fasıl 27 – Madeni Yakıtlar ve Yağlar’daki emtialar satırının en büyük ikinci ithalatıdır .

İsviçre’nin ithalat verilerine göre, İsviçre’nin diğer ülkelerden yaptığı yıllık ithalat aşağıda gösterilmiştir. 2017’den itibaren ithalatın toplam değeri 1,74 milyar dolar olarak gerçekleştikten sonra, 2021’de ithalat değeri 3,6 milyar dolar ile yüksek bir talep göstererek zirve yaptı.

İsviçre’nin Elektrik Enerjisi Yıllık İthalatı

öneriler:

Rusya-Ukrayna Savaşı – Dünya Rus Petrol ve Gazına Ne Kadar Bağlı?

AB’de Yüksek Enerji Fiyatları; Sözde Bir Yasaktan Önce Rus Petrolünü Yığmak


Rusya-Ukrayna Savaşı

Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki savaş, pandeminin getirdiği enerji kıtlığını körükledi. 2020’deki COVID-19 salgınından sonra, farklı ülkeler endüstrilerini başlattı ve eskisinden çok daha fazla enerji (yakıt ve elektrik) tüketmeye başladı.

Yukarıda da bahsedildiği gibi İsviçre, komşu ülkeler başta olmak üzere diğer ülkelerden de elektrik enerjisi ithal etmektedir. Rusya-Ukrayna krizi ve AB’nin Rusya’ya uyguladığı çeşitli yaptırımlar, Rus petrol ve enerjisine yönelik boykotla sonuçlandı ve bu boykot halen devam ediyor.


Devamını Okuyun: AB, Rus Enerjisine Dayanmasını Sonlandırmayı Planlıyor


AB, alternatif enerji (yenilenebilir) yoluyla yakın gelecekte enerji üretiminde kendine güven oluşturmak için kendi girişimlerini ve önlemlerini uygulamaya devam ederken, enerji kıtlığı Avrupa ülkelerini etkilemiş ve İsviçre’de enerji ithal etmeyi zorlaştırmıştır.

İsviçre’nin ithalat verilerinin aşağıda temsili, mevcut verilere göre 2021’de İsviçre tarafından elektrik ithalatı için en çok ithalat yapan ülkeleri göstermektedir. Fransa %62 pay alırken, onu %24 pay ile Almanya, %10,3 pay ile Avusturya ve %3,7 pay ile İtalya izledi.

İsviçre’nin En Çok Elektrik Enerjisi İthal Eden Ülkeleri (2021)

EV’leri yasakla

French Utility EDF, bu yıl 30 yılın en düşük değerine gerileyen elektrik üretimini paylaştı. Nükleer reaktör kesintilerine ilişkin farklı raporlar, elektrik üretimindeki bu düşüşün nedenlerinden biridir. Ülkeler kışları atlatmak zorunda, peki ne yapmalı?

Bu kış döneminde olası bir enerji krizini önlemek için ‘Elektrik Enerjisi Kullanımının Kısıtlanması ve Yasaklanması Hakkında Yönetmelik’ adlı bir raporla acil durum önerisi hazırlandı. Bu rapor, güç kesintisinin seviyesini açıklayan dört yükseltme aşaması olduğunu belirtir.

Raporda “Yükseltme Adımı 3″e ulaşıldığında, ” Elektrikli arabaların özel kullanımına yalnızca kesinlikle gerekli yolculuklar için izin verilir (örneğin, kişinin mesleğini icra etmesi, alışveriş yapması, doktora gitmesi, dini etkinliklere katılması, mahkeme randevularına katılması).”

Bu nedenle, İsviçre tırmanmanın 3. aşamasına ulaştıktan sonra bile, enerji tasarrufu için araçların sınırlı (ve çoğunlukla acil durum) kullanımını belirten kısmi bir yasak yerine elektrikli araçlara yönelik tam bir yasak uygulanmayacaktır.

İsviçre Federasyon Konseyi’nin yetki planı kapsamında, İsviçre hükümeti de konserler, tiyatrolar ve spor gibi belirli etkinlik türlerine kısıtlamalar ve yasaklar getirmeyi teklif etti. Buna ısıtıcı ve klima kullanımının yasaklanması da dahildir. Ancak, sonunda, haberi açıklığa kavuşturmak – kararname henüz resmi olarak uygulanmadı.

öneriler:

Rusya-Ukrayna Savaşı Sonrası ESG Yatırımının Manzarası

Kuzey Amerika Doğal Gazı Küresel Enerji Kriziyle Başa Çıkabilir

Editor Nadir Dülgeroğlu #nadirdülgeroğlu

Scroll to Top