Çin Dışında Güney Çin Denizi’ne Güvenen Beş Ülke

Ana Noktalar :

  • Bir rapora göre, 2016’da tüm küresel ticaretin tahmini %21’i Güney Çin Denizi üzerinden aktarıldı.
  • Bölgesel olarak, Güney Çin Denizi’nde hak iddia eden yedi ülke var – Brunei, Çin, Endonezya, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam. Peki Güney Çin Denizi kimin için daha önemli?
  • Piyasa uzmanlarına göre Güney Çin Denizi’nde Çin dışında en bağımlı ülkeler Japonya, Endonezya, Singapur, Güney Kore ve Vietnam.

Güney Çin Denizi, Güneydoğu Asya ülkeleri, özellikle Çin, Tayvan, Tayland, Vietnam, Filipinler, Brunei, Malezya ve Singapur arasında hayati bir ticaret yoludur. Bol miktarda hidrokarbon rezervi ve deniz yaşamıyla birleşen bu su kütlesi, sınırlarının ötesinde kritik öneme sahiptir ve bölgenin yoğun nüfusu için birincil hayvansal protein kaynağıdır.

Bir rapora göre, 2016 yılında tüm küresel ticaretin yaklaşık %21’i Güney Çin Denizi üzerinden aktarıldı. Bölgesel olarak, Güney Çin Denizi’nde hak iddia eden yedi taraf var: Çin, Brunei, Endonezya, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam. Peki Güney Çin Denizi kimin için daha önemli? Piyasa analistleri, uluslararası ticarette Güney Çin Denizi’ne en bağımlı olan Çin dışındaki ithalat ve ihracat değerleri ile ilk beş ülkeyi belirtiyor.

Asya Ülkelerinin Toplam İthalat ve İhracatı (2021)

Vietnam

Vietnam dünyanın en büyük 18. ithalatçısı ve Asya kıtasının en büyük 8. ithalatçısı ve dünyanın en büyük 17. ihracatçısı ve Asya’nın en büyük 7. ihracatçı ülkesidir . Bir rapora göre Vietnam, Güney Çin Denizi’nde üç bin kilometreden fazla kıyı şeridini işgal ediyor ve Spratly Adaları’ndaki en fazla sayıda özelliği işgal ediyor. Ülke, ihracata bağımlı bir ekonomi haline gelmek için denizcilik stratejisini ikiye katlıyor.

Çin ile sınır paylaşan Vietnam, Pekin’in katı Covid-sıfır politikası ve tedarik kesintileri ile şiddetlenen Çin’deki tedarik zinciri sorunlarından yararlandı. Şirketler Çin dışındaki tedarik zincirlerini yeniden yönlendiriyor ve Güney Kore şimdi Vietnam’da mikroçip üretimine büyük yatırım yapıyor. Bu, diğer ülkelere hayatta kalması için bir pay vererek Vietnam’a daha fazla fayda sağlar.

Singapur

Singapur, dünya ihracatında 15., Asya kıtasının ise 5. büyük ülkesidir . Dünya ithalatında 16. , Asya ithalatında ise 6. büyük ülkedir . Avrupa, Asya ve Amerika’daki pazarlar için birincil deniz bağlantısı olan 105 km uzunluğundaki Singapur Boğazı’ndan günde yaklaşık 1.000 gemi geçmektedir. Çoğu konuşma, herkesin kapmak için yarıştığı gaz, petrol ve balıkçılık gibi kaynakları vurguladığından, ülke denizin özgürlüğünü canlı tutuyor.

Küçük Güneydoğu Asya ülkesi, büyük ölçüde kendi ülkelerinden ve bitişik sulardan güvenli bir şekilde geçen serbest ticarete bağlı.  

Endonezya

Endonezya, dünyanın en büyük 30. , Asya kıtasının ise 13. büyük ithalatçı ülkesidir . Dünya ihracatında 28. , Asya ihracatında ise 13. büyük ülkedir .

Endonezya’daki Sunda ve Lombok Boğazları ile Malakka ve Singapur Boğazları, Güney Çin Denizi’ne açılan başlıca kapılardır. Endonezya’nın takımadaları olan Natuna Adaları, Çin’in dokuz çizgili çizgisiyle örtüşüyor – haritalarda Çin’in toprak iddialarına eşlik eden bir dizi çizgi parçası. Bir rapora göre, ülke büyük ölçüde Kuzey Natuna Denizi’nden (Güney Çin Denizi içinde) gelen kaynaklara bağımlı.

Japonya

Japonya, küresel ihracatta dördüncü, Asya kıtasında ise ikinci büyük ülkedir. İthalat açısından ise dünyada 4. , Asya’da 2. sırada yer almaktadır.

Bir rapora göre, Japonya’nın deniz ticaretinin yaklaşık %42’si her yıl Güney Çin Denizi’nden geçmektedir. 2020 yılına kadar Japonya, yaklaşık 74,5 milyon ton satın alarak dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatçısı oldu.

Güney Kore

Güney Kore, dünyanın en büyük dokuzuncu ve Asya’nın dördüncü en büyük ithalatçı ülkesidir. Dünya ihracatında 7. , Asya ihracatında ise 4. sırada yer almaktadır.

Verilere göre Güney Kore, enerji ve doğal kaynak tüketiminin yaklaşık %92’sini ithal ediyor. Orta Doğu, Güney Kore’nin 2019 ham petrol ithalatının %69’unu, 2018’den önceki %80’den fazlasına göre düşürdü. Güney Kore’nin ham petrol ithalatının büyük bir kısmının Güney Çin Denizi’nden geçmesiyle, ulusal güvenlik için mevcut stratejik önemi hafife alınamaz. .

Güney Kore, Çin’in gözüne girmek istediği için Güney Çin Denizi konusunda kasıtlı olarak sessiz kalıyor. Coğrafi olarak, Japonya ile karşılaştırıldığında, ticareti yönlendirmek daha zordur. Bir ticaret ülkesi olarak tanınan ve Vietnam’daki yatırımı da dahil olmak üzere ikmal hatlarını güvence altına alan Güney Kore’nin aktif bir okyanus ötesi donanması var.

Güney Çin’in önemi artmakta ve bölgenin çok ötesine uzanmaktadır. Tarihsel bir bakış açısıyla Deniz, Hint-Pasifik’in merkez üssüdür. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’na (UNCTAD) göre, uluslararası ticaret hacminin %80’den fazlası deniz yoluyla taşınıyor ve 2021’de dünya deniz ticaretinin %54’ü Asya kıtasında gerçekleşiyor.

Bununla birlikte, salgın belirsizliği, limanlardaki tıkanıklık, nakliye maliyetleri, küreselleşme modellerindeki değişiklikler ve tedarik zinciri kesintileri şeklinde devam ediyor. Genel olarak UNCTAD, dünya deniz ticaretinin 2021’de %4,3 oranında toparlandığını tahmin ediyor. Ayrıca, ticaret hacimlerinin 2022 ile 2026 arasında yıllık %2,4 oranında büyüyebileceğini de tahmin ediyor.   

Editor Nadir Dülgeroğlu #nadirdülgeroğlu

Scroll to Top